Friday, May 22, 2009

KENAPA TAKUT MENYTAKN YG BENAR?

BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT
“Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. Namun, pandangan mata, hayunan kedua belah tangn, langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah” – Khalifah Ali bin Abi talib

Bismillahirrahmanirrahim………
“Berkatalah benar walaupun pahit,,,” Ya…itulah prinsip yang ana pegang selama ini. Berkatakah benar, meskipun perkara itu terlalu pahit untuk diungkapkan..dan bersedialah untuk mendengar sebuah kebenaran meskipun perkara itu bisa melukakan hati kita….

Ana selalu percaya..yg namanya kebenaran itu tetap juga akan terserlah, tetap akan terbukti juga. Kerana KEBENARAN tetap sebuah KEBENARAN! Meksi kita mencuba untuk menipu, mereka-reka cerita baru, merangka plot dan jalan cerita yg lebih baik…tetapi yg namanya KEBENARAN itu tetaplah akan menjelmakan dirinya..cume bezanya itu ialah LAMBAT ataupun CEPAT. The truth is out there…!!!

Kerana itulah ana selalu berkata pada diri…untuk sealu berkata benar meskipun ia adalah pahit. Jangan takut untuk berkata benar meskipun dengan berkata benar itu anda akan dimarahi, meski dengan berkata benar itu anda akan dibenci, atau dengan berkata benar itu anda akan dicemuh…! Berkatalah benar…..kerana ia pasti akan menyelamatkan anda didunia dan juga diakhirat. Terkadang ana selalu merasa beryukur..kerana punya satu sikap yg tidak pandai berbohong. Apa yg ana rasa..apa yg ana tahu..dan apa yg benar2 terjadi..ana tidak pandai untuk menipu atau mereka2 cerita utk itu. Biarpun terpaksa mengakui kesalahan sendiri…itu juga tetap ana lakukan kerana menurut ana., tiada salahnya menyatakan sebuah kebenaran.
Banyak perkara yg membuatkan ana merasa agak rimas..agak sedih.agak kecewa bila bercakap mengenai KEBENARAN! Kerana ramai sekali yg takut utk menyatakan sebuah kebenaran. Terkadang takut dgn bos yg pangkatnya lebih besar…jadi hanya mendiamkan diri bila bosnya salah. Terkadang takut dipotong markah oleh lecturer, lalu terpaksa berbohong itu dan ini, malah sanggup pula berbohong dengan ibu dan ayah demi menyelamatkan diri….huhu,,,itulah mulut yg sering berani utk berdusta. Kerana itulah di padang masyar kelak, Allah membisukan mulut manusia dari berkata2. Yang bersaksi itu adalah tangan, kaki dan anggota yg lain. Kerana apa??? Kerna MULUT manusia ini memang berani2 nya menipu dan berdusta..walaupun saat itu sedang berhadapan dengan Allah s.w.t.

Teringt ana pada sebuah peristiwa lama di university…kisah yg ana alami dlm episode ‘MENYATAKN SEBUAH KEBENARAN”. Peristiwa ini mmbuatkan ana tersenyum sendirian…dan dari situ juga ana menguatkan prinsip ana…janganlah mengucapkan kata2 yg berdusta walaupun sedikit..kerana melalui yg sedikit itulah ia akan terus memerangkap kita untuk terus melakukan dusta yang berikutnya. Dan kita akan terus menipu..dn menipu sehinggalah kita merasakan..TIADA RASA BERSALAH APABILA MENIPU..huhu..(itu mmg udah ditahap bahaya!!)

Kisah bermula pada suatu pagi yang hening di sebuah university yg bernama Uitm, Faculty Of Architecture and Surveying. Pagi tu ana tidak hadir kelas Project Management yg diajar oleh seorng lecturer wanita yang bergelar Dr.H( identity dirahsiakan). Ana tidk hadir ke kelas pagi tersebut kerana menyiapkan assignment Construction Technology yg perlu di submit pada hari itu. Jadi….utk kelas berikutnya, Law Construction yg bakal bermula pukul 10:30am…ana datang awal dan tunggu di luar kelas. Waktu itu Dr.H masih berada didlam kelas ana. Ketika masa mengajar tamat, ana berdiri agak jauh dari kelas supaya tidak bertembung dgn Dr,H dan supaya tidak perlu bersoal jawab dgnnya kenapa tidak hadir ke kelasnya? Lalu ana berdiri dihujung balkoni sambil menundukkan pandangan. (niat dihati nk sorok muka spy Dr.H tak perasan akan ana)

Nak dijadikan cerita, lalulah Dr.H disebelah ana…mula2 dia tak Nampak..tapi entah mcam mana tatkala melintasi ana dalam 10 langkah…dia berpatah balik. Ana yg ketika itu tak sempat nk melarikan pandangan..terkejut apabila bertentang mata dgnnya.

“Alamak….habislah!!!”, bisik hatiku gusar. Dr.H mmg terkenal dgn sikapnya yg mmg “KEcoh” and “clumsy”.

“Ha!!Halawati…kenapa awak ni menyorok2 dari saya? Bila saya lalu awak palingkan muka mengadap lain…kelas tadi kenapa tak datang”, sergah Dr.H tiba-tiba.

Ana tersenyum sambil memandang mukanya. “Maaf Dr.H..saya tak sengaja”, hanya itu jawabku perlahan. Sambil berlalu pergi mulut Dr.H tak habis-habis membebel dan memarahiku kerana kes “Memalingkan wajah” itu. Katanya seoalah-olah ana tidak hormat padanya.

“Ish2….dia ni main salah sangka je.Dah org tak dtg, mesti la takut nk ngadap muka lecturer..bukan sbb nak palingkn wajah sesuka hati,” rungutku dlm hati.

Ana pun send la message kat dia petang tu…minta maaf tentang kejadian pagi tadi. Ana jelaskan ttg bukan sengaja ana palingkn muka tu..tapi sebab ana takut..kerna tak dtg kelas dia pagi tadi. Jadi ana soroklah muka..bukan sebab atau niat lain.

Ok..tamat sampai situ..ana fikir semuanya dah ok sebab ana dah jelaskan semua salah faham yg terjadi, ana juga dah minta maaf padanya. Tapi dia xreply apa2 pun…dlm hati ana fikir..”mungkin dia dah ok”.

Esoknya..sekitar pukul 11:30am…kelas Dr.H lagi. Pada awalnya dia mengjar sprt biasa..hinggalah waktu hampir2 tamat kelas..tiba2 dia bersuara….

“ha…saya ada sesuatu yg nk cakap ni. Saya cakap ni nak nasihat semua…supaya tak buat perkara yg sama mcm yg Halawati buat semalam..”, katanya tiba-tiba yg mmbuatkan ana yg ketika itu sedang menyusun buku kedalam beg tersentak hebat. Laju ana pandang wajahnya yg berdiri didepan kelas tu. Ketika itu semua mata kawan2 memandang ana penuh tanda tanya.

“La..dia ni kenapa pula….”, berkerut2 kening ana kepelikan.

Halawati..tindakan awak smlm buat saya kecil hati tau. Bila saya lalu, awk palingkn muka..itu tak sopan namanya. Mana perginya budi bahasa awak. Tak baik awak buat mcm tu…”, bla..bla..bla..panjang sekali syarahannya didepan itu mengkritik sikapku semalam di hadapan kawan2 ku yg seramai 27 org.

Ana terkesima seketika. “Ya Allah…semalam kan ana dah jelaskan tentang salah faham ni pd dia. Ana pun dh minta maaf mengenai perkara itu. 2 kali ana send msg pada dia minta maaf. Kan itu hanya slh faham..niat ana bukan nk palingkn muka, tapi kerana ana rasa bersalah tak hadir kekelasnya..sbb tu anak menyorok”.

Ternyata….hari ini dia masih tak melupakan hal itu..malah memburukkan2 ana didepan semua kawan2. Lama la juga dia membebel-bebel didepan kelas. Ketika itu ana dapat merasakan betapa panasnya telinga ini mendengar segala kata2nya. Ramai juga kawan2 sekelas yg bersimpati pd ana. Mereka bukan tak kenal dgn Dr.H tu..dia mmg mcm tu. Semua org tahu perangainya….ketika itu ana hnya menunduk diam dn terasa begitu sakit hati dgn sikapnya itu. Udahlah salah faham..pastu memburukk2n ana didepan semua kawan2…tak beretika langsung ,,(marah ana dlm hati).

Slps habis berceloteh..Dr.H pun keluar. “Ok..saya bagitahu semua tadi supaya jadikan pengajaran. Jangan buat mcm yg halawati buat tu pd saya…belajar hormati lecturer awak..” kata2 akhirnya yg menggambar seolah2 ana ni terlalu jahat dan bersalah padanya.
Selepas dia pergi…ramai kw2 yg dtg berkumpul di meja ana.

“halawati..kesian kat halawati. Tak patut dr.h cakap mcm tu depan semua. Kalau pun halawati salah….panggil la masuk bilik dia n face to face..ni tak…ada pergi marah2 depan kelas. Tapi kami percaya, halawati tak salah. Kami pun bukannya tak kenal perangai Dr.H tu..”kata Kak Iba sambil memujukku.

Ana tersnyum kecil. Mujur kawan2 memhamiku dan mengenali peribadiku apa adanya. Namun…hal ini tidak akan ana diamkan. Ada yg perlu dilakukan!!!

Petang itu laju ana menaip sms utk Dr,H..biarpun pangkatnya itu DR….biarpun ia ditakuti kerana selalu meng “failed” kan pelajar2 yg dia tak suka..namun ana tak takut. Apa yg benar...ana beritahu, meski slps ini ana tahu nasib yg bakal ana terima.

“Salam Dr,H. saya sgt2 tak puas hati dgn apa yg Dr.H dah lakukan pd saya dlm kelas tadi. Kn smlm saya dah minta maaf dan jelaskan keadaan sebenar, saya sangkakan hal ini sudah selesai..tapi ternyata Dr.H malah memburuk-burukkan sy didepan kawan2. Saya tak kisah kalau Dr.H nak marah saya atau nasihati saya..tapi kan boleh je Dr.H panggil saya ke pejabat puan..then marah la sepuas2nya. Tapi skrg..Dr.H dah malukan saya depan satu kelas..ini tak beretika namanya. Cara puan salah. Menjatuhkan airmuka didepan orang ramai, itukan berdosa. Saya kecewa dgn tindakan puan tadi..”.

Begitulah lebih kurang bunyi sms ana padanya. Hurm..dlm hati ana xkisah la apa yg jadi lepas ni…yg penting kebenaran tetap kena ditegakkan. Ana cakap dan sampaikan apa yg benar. Mmg salah cara Dr.H tu .,,kalaupun nk menasihati..bukan dgn cara yg begitu. Mungkin selama ini tiada pelajar yg berani nk komen dia sebegitu..kerana dia seorang DR…tapi hari ini biar lah ana yg sedarkan ia.

Tak lama slps sms itu..dia call ana…”Datang bilik sy skrg!!!!!” arahnya dlm suara yg begitu kasar.

“Hurm…apalah nasibku slps ni. Mesti kena marah giler2 ni…”, fikirku dlm hati dan terus bersiap. Sblm pergi tu tiba2 ada call dari kwn sekelas. Ana ceritakan ttg hal yg baru terjadi..ttg sms ana pd DR.H.

“Halawati..saya tahu awak ni jenis berani dan selalu nk tegakkan kebenaran. Tapi..tolonglah…buat2 tak tahu je. Pegi jumpa Dr.H dn minta maaf. Walaupun mmg jelas dia yg salah…awak minta maaf je then selesaikan hal ni dgn baik. Dr.H tu suka org mengampu dia, puji2 dia…biar la hipokrit asalkan selamat. Jangan jadi mcm saya…sem lepas paper saya failed sbb dia ada tak puas hati dgn sy. Skrg kene repeat paper sbb dia. Mmg susah….baik awak ikut je rentak dia…” nasihat dari kawanku itu membuatkan lama ana termenung memikirkn kata2nya.

“Betul juga….utk kali ni apa kata aku cuba ikut je rentak dia.penat nak memanjang2kn perkara ni. Lagipun tak lama lagi nk exam….mesti susah kalo ada prob dgn Dr.H ni..tak pasal2 nnti tak dibenarkn amik exam…” fikirku dlm hati. Mungkin utk kali ini ana terpaksa mnjadi hipokrit, terpaksa menipu dan trpaksa melanggar prinsip ana selama ini..BERKATA BENAR WALAUPUN PAHIT..”argh….geramnya…”…

Hajjar yg merupakan rakan sekelas turut menasihati ku supaya melupakan hal ini dn pura2 minta maaf dan berbaik dgn Dr.H.

“Nnti sblm gi bilik dia..beli la coklat atau apa2 buah tgn nk pujuk dia. Then cakap baik2..apa je yg Dr,H cakap..halawati ia kan je, angguk n setuju, pastu mengaku je yg mmg halawati salah. Habis cite..!! Dia mmg suka org tunduk n patuh cakap dia….Pastu bagi la reason kenapa halawati bersikap mcm tu pagi smlm..kononnya ada prob ke…bagi dia kasihan” nasihat hajjar lagi smbil mmberi idea “nakal” padaku. Bermakna ana harus berbohong dan mereka-reka plot cerita baru kpd Dr.H….
”oh Tuhan..ampuni daku”.

Dengan hati yg separuh berat..ana singgah ke kedai mmbeli coklat Cadbury dua tiga keping (yg mahal-mahal tu..hehe..coklat rasuah) dan terus gi bilik Dr.H di fakulti. Apabila pintu diketuk, Dr,H membukanya dgn muka yg separuh kelat. Dia duduk berhadapan dgnku dgn muka yg serius.

“Apa kena dgn awak sebenarnya? Awk bagi sms pada saya dgn kata2 mcm tu….apa yg awak nk sampaikan sebenarnya..” Tanya Dr.H padaku dgn serius.

“Halawati..ingat…jernihkn keadaan. Biar je dia menang dgn ego dia. Mulakan lakonan..” bisik hatiku. Ish2…….ana memujuk diri utk sabar dan tidak menjawab kata2 Dr.H dgn kata2 yg lebih pedas.

“Sebenarnya….saya nk minta maaf byk2 atas apa yg terjadi. Saya akui..semuanya mmg salah saya…..sebenrnya smlm tu saya palingkn muka tu sebab saya sebenarnya ada prob. Jadi agak stress. Saya tak dtg kelas pagi tu pun sbb prob ni..Harap Dr.H dapat maafkan saya”, wah….ana mula mereka-reka cerita. Ana melanggar prinsip ana selama ini..dn utk pertama kalinya ana menipu . huhu..terasa bersalahnya….tapi nk buat mcm mana...keadaan yg memaksa

“Hurm…yeke. Masalah apa sebenarnya?? Cuba cerita pd saya.kalau2 saya boleh tolong.”, Tanya Dr.H dgn serius bercmpur simpati. Ana terkesima seketika. “Ha..tu lah..menipu lagi….kan dah terperangkap dlm penipuan sendiri..” ana memarahi diri sendiri. Ternyata bila sekali menipu..ia akan menjadi sebab utk terus ke penipuan yg seterusnya..huhu..:-(

“Er…er…”, lambat2 aku mencari idea. Masalah apa yg harus ku reka utk membuatkan Dr,H simpati padaku? Ketika itu geram sungguh pada Hajjar kerana ideanya ini. Tak pasal2 nk kena reka cerita.

“Saya ada masalah kewangan. Kebetulan bulan ni saya baru beli laptop..duit PTPTN semua habis beli laptop. Pastu, class ada buat trip ke Trengganu..kena bayar duit trip lagi…mmg xcukup duit. Dgn assignment lagi yg semuanya perlukn bnyk duit..tu yg stress tu..” ceritaku pada Dr.H. Segala yg ana ceritakan itu mmg benar..cuma bezanya hal itu tiada masalah pun. Duit masih ada dan ana minta pada ayah sikit (he..tapi terpaksa la cakap mcm tu..)

“La..yeke. Habis tu awak makan mcam mana? Ada duit ke? Macam mana awak nk pegi trip? Kalau awak mahu saya pinjamkan dulu duit saya..”, kata Dr.H bersungguh2….

Ya Allah…lagilah ana merasa bersalah. Udahlah menipu…hal jadi bertambah rumit krn Dr.H terlebih simpati. Ana sekadar nk lepaskan diri dari masalah..ternyata Dr.H ni baik hati disebalik sikapnya yg kepoh dn kecoh itu. Perasaan bersalah ku makin berganda2…….(inilah balasan kerana menipu)

“Eh Dr.H..tak payah2..takpe..ada kawan nk bagi pinjam duit tu pada saya. INsyaAllah, saya dah ok skrg. Cuma smlm je saya agak stress sikit.”, balasku laju sambil menyerahkn coklat yg kubeli padanya.

“JAdi..hari ni saya nk minta maaf atas segala2nya..sebab hal pagi smlm..dan sebab sms saya yg kasar tu. Saya minta maaf byk2 ye..” kataku laju. Ana ingin segera pulang. Rimas rasanya utk meneruskan sandiwara dn mereka2 cerita lagi.

“Takpe2..saya faham. Kamu nanti kalau ada masalah apa2..jumpa saya ye. Jangan pendam sorang-sorang..kalau boleh saya akan tolong,” balas Dr.H lagi penuh simpati. Ana tersenyum padanya dgn ikhlas. Dr.H baik..Cuma dia punya sikap yg mmbuatkan ramai org kurang senang dgnnya. sesungguhnya manusia itu tiada yg sempurna….

Sebelm pulang..ana salam dn cium tangannya….(yg ni bukan lakonan.:-))..mmg ikhlas ana meminta maaf atas segalanya..dn melupakan krisis yg berlaku antara kami. Selepas itu kami pun berpelukan erat. (ish2..mcm drama filem la pula..hehe…mujur ana tak menangis. Tapi terharu juga atas kebaikan Dr.H.). Dan……..sebelum pergi….ana tergamam tatkala dia mmasukkan RM50 dlm tanganku. MasyaAllah….berusaha ana menolak dan tidak mahu terima duit tu….tapi Dr.h seribu kali memaksa ana menerimanya. Katanya…..dia ikhlas nk bagi pada ana.

HUrm..disaat itu hamper saja ana menangis.
Rasa bersalah kerana menipu terasa berganda2 lagi atas kebaikan Dr,H. kasihan dia….baik hatinya dia..” Ya Allah..ampuni daku. Ternyata ana tidak tahu hal ini akan jadi srumit ini. Ingatkn bila cakap ada prob…then minta maaf terus boleh pulang. Tak sangka Dr.h begitu caring dn mengambil berat mengenaiku.


“Dr.H……maafkan saya” (jeritku dlm hati).

Pulang dari biliknya…sambil berjalan kaki ke hostel…ana menangis. Banyak yg ditarbiyah Allah padaku sepanjang peristiwa ini. Antaranya , JGN MENIPU, JGN BERSANGKA BURUK DGN ORG…JGN HIPOKRIT..dn bermacam2 jgn lagi. Meski Dr.H itu terlihat agak ekstrem dgn sikapnya..namun terselit kebaikan yg ramai org tak tahu…..:-)

Dan…semenjak kes itu….ana menjadi tersangat akrab dgn Dr,H. kiranya ana ni pelajar Favourite dia la. Dlm kelas…tak sah kalau dia tak sebut nama ana..hehe.. semua rakan tertanya2..apa yg terjadi sehingga ana begitu baik dgn Dr,H? mereka semua tertanya2 ..apa rahssianya?? Hehehe..hanya ana, Dr.H dan Allah yg Tahu….:-)

1 comment:

Fahri Abdullah said...

oo

menipu ek?

kntoi

hehe

^_^